Maak kennis met de beurs en beleggen

Een samenwerking tussen VEK en KBC

Beleggen: velen voelen zich geroepen, maar weinigen hebben er echt kaas van gegeten. Daarom besloot VEK Recruitment enkele jaren geleden om studenten de kans te geven zich te verdiepen in de financiële markten. Het resultaat? De VEK Investment Club! De voorbije jaren werden mooie resultaten geboekt en de beurs telkens geklopt. Resultaten uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar wat we wel kunnen garanderen is een hands-on benadering van hoe je de waarde van een aandeel bepaalt en beleggingsopportuniteiten opspoort.
Niemand minder dan Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, komt ons uitleggen hoe we bedrijven moeten analyseren en de correcte aandelen kunnen selecteren.

Dit jaar hebben we de inschrijvingen gereorganiseerd: zo konden we het aantal leden optrekken van 40 naar 60 studenten en de inleg variabel maken. Hierdoor steeg ons te beleggen budget van 5000 naar 20000 euro.
Verder organiseren we terug ABC van Beleggen, dit om studenten de noodzakelijke basis te geven om zelf aan te slag te gaan, trekken we terug op bedrijfsbezoek en nemen we deel aan een virtuele beleggingscompetitie waarbij er leuke VEK-prijzen (lees gratis meters in de Yucca) te winnen zijn.

Ontdek hieronder enkele recente bewegingen. Volg ook zeker onze facebookpagina 'VEK Investment Club'.

Facebook: VEK Investment ClubFacebook: VEK Investment Club
26-022.jpg

BPost

We spreken november 2016: het Belgische postbedrijf bpost biedt voor een tweede keer op het Nederlandse PostNL. In mei waren de gesproken nog afgesprongen, onder meer omdat politiek Nederland in roep en roer stond. Ook deze keer wordt het bod van de Belgen, dat tussen de 5 en de 6 euro zou bedragen, niet aanvaard. Ook een finaal bod van 5,56 euro wordt van tafel geveegd wegens “te laag”. In een persbericht meldt PostNL dat alle vertrouwen in heeft dat het zijn strategisch plan alleen ten uitvoer kan brengen en dat de resultaten aan het verbeteren zijn.
*Fast forward naar vandaag*
Voorbeurs maakt PostNL resultaten bekend, die tegenvallen. Het postvolume blijft afkalven, waardoor er nog meer besparingen nodig zijn. Het management verlaagt ook de middellange termijndoelstellingen. De koers reactie is navenant: het aandeel neemt een duik van maar liefst 17% naar 3,26 euro.
Een bod van 5,56 euro werd anderhalf jaar geleden nog als te laag bestempeld, nu houdt dat een koersstijging van 70% in.
En de Belgen? Die lachen in hun vuistje: Bpost blijft record na record neerzetten en schuurt tegen een all-time high aan.

26-021.jpg

Realdolmen

Na Tigenix en Ablynx wordt er alweer een nieuwe overname bekend gemaakt: het Franse Gfi neemt Realdolmen over voor 37 euro per aandeel. Het betreft een vriendelijk bod dat de steun geniet van de raad van bestuur en de twee grootste aandeelhouders: de familie Colruyt en de familie Vande Vyveres (bekend van Matexi). De IT sector maakt een consolidatieronde mee en Realdolmen vreesde achter te blijven als een kleine garnaal tussen de grote vissen.

Snapchat

Zoals de meeste Snapchat gebruikers onder jullie ondertussen gemerkt zullen hebben, heeft de app een aantal radicale wijzigingen ondergaan. Samen met die wijzigingen werden ook de resultaten van het vierde kwartaal bekend gemaakt en die waren beter dan verwacht. De omzet ging fors omhoog maar nog belangrijker was dat het aantal actieve gebruikers voor het eerst sinds de IPO versnelden. De koers reageerde prompt met een stijging van meer dan 20%.

Koninklijke BAM Groep nv

Het zal je maar overkomen: de dag dat je als CFO van een beursgenoteerd bedrijf bekend maakt dat je opstapt en de beurskoers prompt 3,5% stijgt. Dat is wat er vandaag gebeurde met Koninklijke BAM Groep nv. Het Nederlandse bedrijf kende de afgelopen jaren nogal wat problemen met projecten, zowel op operationeel als op financieel vlak. De nieuwe cfo staat dus wel voor een aantal uitdagingen. Nog even meegeven: de koerswinst verhouding bedraagt 13 en het laagste koersdoel van de analisten 4 euro. 6 van de 7 analisten geven het ook een koopadvies mee.

18-021.jpg

Novo Nordisk

Het Deense Novo Nordisk biedt 28 euro per aandeel voor het Gentse Ablynx, met mogelijk nog 2,5 euro erboven op, afhankelijk van onderzoeksresultaten. Een eerste bod werd door de raad van bestuur al afgewezen, waardoor de Denen nu met een vijandig, verbeterd tweede bod komen. Het waardeert Ablynx op 2,6 miljard euro.

Vrijdag al was er de overname van Tigenix door het Japanse Takeda. 2018 is dus gestart met twee serieuze overnames in het Belgische farma/biotech land.

25-12.jpg

Berkshire Hathaway

Nog op zoek naar inspiratie voor een kerstcadeautje vanavond? Vraag anders eens of je een aandeel van Berkshire Hathaway onder de kerstboom krijgt. Het bedrijf van Warren Buffet, ook bekend als de meest succesvolle belegger aller tijden en een van de rijkste mensen ter wereld, brak afgelopen week door de grens van 300.000 dollar per aandeel. Voor de minder kapitaalkrachtige mensen onder ons die toch mee willen profiteren van Buffet zijn beursprestaties: er bestaat ook een B aandeel dat aan “maar” 198 dollar noteert.

Greenyard Foods

Nieuws van de dag: Greenyard Foods staat op het punt om een miljardenovername te doen. De deal uitgelegd aan de hand van 5 vragen lees je in het artikel!
De beurs leek in elk geval niet onder de indruk en stuurde het aandeel een half percent lager.

Dat er evenveel kapitaal opgehaald zal moeten worden als de huidige beurswaarde zit daar waarschijnlijk voor iets tussen.

Meer lezenMeer lezen
22-12.jpg

Argen-X

Who needs bitcoin when you have Argen-x?
Het Belgische biotech bedrijf maakte gisteren onverwacht uitstekende onderzoeksresultaten bekend. De koers schoot prompt 50% hoger. Hierdoor werd het bedrijf meer dan een miljard euro waard. Vandaag kwam het Gentse bedrijf -een spin off van Ablynx- met de mededeling dat het 150 miljoen euro extra wil ophalen op Nasdaq. Gevolg: de koers schoot nog eens 17% hoger. De afgelopen 3 maand is het aandeel met maar liefst 160% gestegen.

8-11.jpg

Snapchat

Snap Inc., het moederbedrijf achter Snapchat, maakte gisteren nabeurs nog maar eens teleurstellende resultaten bekend. Het bedrijf trok begin maart aan 17 dollar per aandeel naar de beurs en ging de eerste dag maar liefst 44% hoger tot boven de 24 dollar. Vandaag noteert het aan 13,5 dollar, beleggers van het eerste uur hebben er dus nog niet te veel plezier aan beleefd.

22549597_360622571061176_7608673477932147572_n.jpg

Dow Jones breekt door de grens

Begin augustus brak de Dow Jones een eerste keer door de 22.000 punten grens, vandaag wordt de kaap van de 23.000 gerond. Op naar de 24.000? Of naar een correctie?

22490210_360076114449155_5392784606527372313_n.jpg

Umicore is niet failliet

Neen, het Belgische Umicore staat niet op de rand van het faillissement en heeft ook geen desastreuze cijfers bekendgemaakt. Wat kan een verlies van bijna 50% dan wel verklaren? Een stocksplit! Zoals uitgelegd in abc deel 1 betekent dit dat het huidige aantal aandelen gesplitst wordt in x aantal nieuwe aandelen. In het geval van Umicore krijg je voor elk oud aandeel 2 nieuwe aandelen!

22196456_354902418299858_5387970596045389200_n.jpg

Ablynx

Goed nieuws wordt op de beurs altijd geapprecieerd: Ablynx komt met uitstekend nieuws over hun product Kapla, dat klaargestoomd wordt voor distributie in Europa en de VS. De koersreactie was dan ook navenant: +25%! Kbc securities verhoogde het koersdoel van 15,5 naar 19,5 euro dus er zit (in theorie) wel nog wat rek op de koers.