Maak kennis met de beurs en beleggen

Een samenwerking tussen VEK en KBC

Beleggen: velen voelen zich geroepen, maar weinigen hebben er echt kaas van gegeten. Daarom sloegen Bolero en VEK twee jaar geleden de handen in elkaar met als resultaat de VEK Beleggingsclub en een rendement van meer dan 21%!
Resultaten uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar wat we wel kunnen garanderen is een hands-on benadering van hoe je de waarde van een aandeel bepaalt en beleggingsopportuniteiten opspoort.
Niemand minder dan Tom Simonts, marktspecialist bij KBC Securities, komt ons uitleggen hoe we bedrijven moeten analyseren en de correcte aandelen kunnen selecteren.

Dit jaar zullen slechts 40 studenten zich kunnen inschrijven en zullen we opnieuw met primary en secondary members werken. In het verschil tussen de primary en secondary members kunnen we kort zijn; de eerste groep krijgt beslissingsmacht over de aandelenkorf waarin de club zal investeren. Secondary members krijgen inzichten via het Bolero platform in welke richting de club evolueert.

Ontdek hieronder enkele recente bewegingen. Volg ook zeker onze facebookpagina 'VEK Investment Club'.

VIC_8.5.jpg

Nationalisme en protectionisme

Twee begrippen die de laatste jaren steeds luider klinken in de internationale politiek en de laatste maanden ook op de beurs. Zo is er de mislukte participatie van het Chinese State Grid in Eandis bij ons maar vooral onze noorderburen hebben er een handje van weg. Toen Kraft-Heinz een bod uitbracht op Unilever stond politiek Nederland in rep en roer. Ze waren er ook heilig van overtuigd dat PostNL beter af was zonder Bpost. De koers van PostNL daalde fors toen Bpost begin december uiteindelijk afzag van de overnamegesprekken. En ook op 8 mei, toen PostNL met resultaten kwam die onder de verwachtingen bleven, terwijl Bpost vorige week juist goede resultaten kon voorleggen.

VIC_12.4.jpg

Ablynx verkocht via limietorder

Op 11 april besloten de primaries om Ablynx te verkopen, aangezien de koers al een tijdje aan het afkalven is zonder aanwijsbare reden. Toen de beslissingen genomen werd, noteerde Ablynx aan 11,18 euro. Er werd een limietkoers ingelegd voor 11,23 euro. Het principe van een limietorder is dat als het aandeel de gewenste koers bereikt, het order uitgevoerd wordt. Onze timing bleek perfect: Ablynx bereikte nog 1 keer 11,23 euro die middag vooraleer ze verder daalden om op 10,87 te eindigen. Door gebruik te maken van een limietorder hebben we toch een extra 3% verlies kunnen vermijden!

VIC_10.4.jpg

Breekt de elektrische wagen eindelijk door?

Na een stijging van meer dan 3% op 10 april is Tesla de grootste Amerikaanse autobouwer, gemeten naar beurswaarde althans. Het bedrijf maakt nog altijd geen winst, maar wordt door beleggers dus waardevoller geacht dan Ford of GM, die nochtans miljarden dollars winst maken. Tesla reed een indrukwekkend beursparcours de afgelopen maanden, de koers ging bijna maal twee. Een teken dat de elektrische wagen eindelijk doorbreekt?

VIC_31.3.jpg

Algemene vergadering van 30 maart

Op 30 maart kwam de algemene vergadering samen en werd er besloten om de winst op Boskalis te nemen. Verder werd besloten om een tracker te kopen op de oliedienstbedrijven voor ongeveer 1500 euro, een turbo long op Nyrstar voor 750 euro en een turbo long op Carrefour voor 650 euro.